Covid-19 İçin Alınacak Tedbirler

Bilindiği üzere yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) dünya genelinde ve ülkemizde maalesef önlenemeyen yayılımı, gündemimizin birinci öncelikli maddesi haline gelmiştir. Çalışanlarımız ve ailelerinin bu küresel salgından etkilenmemesi ve faaliyet gösterdiğimiz alanlarda verimliliğimizin sürdürülebilmesi maksadıyla, sağlık bakanlığımızca yapılan duyuruların yanında, grubumuz özelinde aldığımız ve alacağımız önlemler aşağıda belirtilmiştir.


Genel Merkezimiz ve İştiraklerimizde Alınacak Tedbirler

  1. Şirketlerimiz, tüm personelini, salgın ve alınacak önlemlerle ilgili bilgilendirecek ve yapılan bilgilendirme imza karşılığı kayıt altına alınacaktır.(3 gün içerisinde)
  2. İşyeri hekimince, virüsün(Covid-19) yayılması-önlenmesi ve hijyene yönelik eğitim verilecek, eğitim tutanağı tüm personelin şahsi dosyalarında muhafaza edilecektir.(1 hafta içerisinde)
  3. İşletme girişine, yemekhane ve hollere personel ve ziyaretçilerin görebileceği şekilde virüsle(Covid-19) mücadeleye yönelik bilgilendirmeleri içeren görseller asılacaktır.(Ekte bulunan görsel, holding merkezimizce bastırılarak şirketlerimize yeterli sayıda gönderilecektir)
  4. Rahatsız olan(öksüren, ateşi olan, nefes almakta zorlanan) personel iş yerine gelmeden önce sağlık kuruluşuna yönlendirilecektir.
  5. İşyeri hekimlerince tüm personel sağlık kontrolünden geçirilerek, muayenesi yapılmayan personel kalmayacaktır.
  6. Taşeronların, geçici veya süreli çalışanların saha giriş onaylarında güncel tarihli sağlık muayene formu ve beraberinde, güncel tüm tetkiklerinin olmaması durumunda işletmeye alınmayacaktır. Ziyaretçiler, tedarikçiler vb. için işletme dışına yakın izole edilmiş bir alan oluşturulacak (lavabo, çay vb. hususlar sağlanarak), öncelikle el dezenfektanı kullanımını müteakip, maske ve eldiven verilecek, işletme içerisine geçişlerine müsaade edilmeyecektir. İşletme personeli dışında içeriye personel alınmayacaktır.
  7. Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve uygun dezenfektanla yıkayacaklar, su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı durumlarda alkol içerikli uygun el antiseptiği sağlanacaktır.
  8. İşletme içerisinde ofisler, holler, kapı kolları, asansör düğmeleri, merdiven korkulukları, lavabo bataryaları vb. iki saatte bir dezenfekte edilecektir. Özellikle sık ve/veya ortak kullanılan, temas edilen çalışma alanları, araçlar, cihazlar ve ekipmanlar başta olmak üzere işyerlerinde hijyen ve temizlik sağlanacaktır.
  9. Etkinliklerin yapılmasının mecbur olduğu durumlarda öncelikle sesli ve görüntülü iletişim imkânları kullanılmak suretiyle etkinlik gerçekleştirilecektir. İş nedeniyle seyahat edilmesi mecburi durumlarda Sağlık Bakanlığı’nın önerilerine uyulacaktır. Bu süreçte yurtdışı seyahatleri yapılmayacak, mecbur kalmadıkça şehirlerarası seyahatlere çıkılmayacak, yapılacak seyahatler hakkında yönetim kurulu bilgilendirilecektir. Son 14 gün içerisinde yurtdışından gelen personel varsa, sağlık bakanlığının evde izolasyon tedbirleri uygulanarak gerekirse evden çalışmasına devam ettirilecektir.
  10. Personel servisleri görev öncesi ve sonrası her gün dezenfekte edilecek (genel dezenfektasyon, koltuklar, tutacaklar, vb. ), personelin özellikle sık kullanılan yüzeylere teması mümkün olduğunca azaltılacak, birden fazla şoförle kullanılan araçlarda dezenfektasyon işlemi yapılmadan şoför değişimi yapılmayacaktır.
  11. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınılacak, çalışanlar, mesai saatleri dışında da toplu olarak bulunulan yerlerde gitmemesi ve hijyen kurallarına uyması hususunda bilgilendirilecektir. Personelin, molalarda gün ışığına çıkmaları teşvik edilecek, toplu olarak çay molaları yapılmayacak, mümkün olduğunca personelin bulunduğu yerlere çay servisi sağlanacaktır. Çay ocağından yapılan servislerde karton bardaklar kullanılacak, çay ve yemek servisi yapan personelin saatte bir el dezenfektasyonu sağlanacaktır.
  12. Kapalı çalışma ortamları kapı ve pencereleri iki saatte bir açılarak havalandırılacak, klima bakımları, dezenfektasyonu, filtre temizliği bakım periyodları sıklaştırılacaktır. Çevre temizliği ve hijyenine önem verilecektir.
  13. Yemek saatlerinde düzenleme yapılarak, farklı zamanlarda mümkün olan en az personele yemek verilecek, yemekhanelerde asgari güvenlik mesafesinin korunması için gerekli düzenleme yapılacaktır. Yemek dağıtımı, esnasında eldiven, maske ve bone kullanılacaktır. (Çay dağıtımında maske kullanılacak). Su sebilleri kullanımı durdurulacak, personele tek kullanımlık sular dağıtılacaktır. Öğle yemeklerinde personelin bağışıklığını artıracak gıda takviyesinde (meyve vb.)bulunulacaktır.
  14. Alınan önlemlerle ilgili tüm işlemler (Çalışma alanları, lavabolar, servis araçları, çalışanların hijyeni vb.) şirket içerisinde belirlenen prosedüre uygun olarak ve belirlenen sürelerde yapılacak ve form ile imza karşılığı kayıt altına alınacaktır. Yapılan uygulamalar, genel merkez koordinasyon birimi tarafından takip ve kontrol edilecektir.